Μεγάλο πρόβλημα της επαρχίας μας αποτελεί η σοβαρή έλλειψη νερού σε πολλές κοινότητες του Δήμου Αποκορώνου. Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς μας οδήγησε σε μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική απ΄ αυτήν που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Καθημερινά μεγάλες εκτάσεις μένουν απότιστες με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, σπίτια ολόκληρα μένουν χωρίς νερό, δυσχεραίνοντας έτσι την καθημερινή ζωή όλων εμάς. Τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας έχει γνωρίσει μεγάλη αύξηση στον τουρισμό ή καλύτερα στον υπερτουρισμό κάτι το οποίο μας οδήγησε στην τεράστια ζήτηση και συνάμα στην μεγάλη κατανάλωση νερού. Ειδικά στην Δ.Ε. Βάμου, η οποία πλήττετε από την έλλειψη νερού, φέτος οι κάτοικοί της ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού έμειναν για μέρες ολόκληρες χωρίς νερό.
Πρόσφατα, ο κ. Δήμαρχος προέβη σε πανηγυρικές δηλώσεις και εξαγγελίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου για την ενίσχυση της ύδρευσης των περιοχών Βάμου και Γεωργιουπόλεως, με νερά από γεωτρήσεις της περιοχής των Βρυσών. Όπως ο ίδιος αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ένα έργο πνοής, πόθος δεκαετιών παραδίδεται». Λίγες μέρες μετά, ο ίδιος, ακύρωσε τις προγραμματισμένες για την 28η Αυγούστου συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου (τακτική και ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας) και τις μετέφερε την επομένη, Πέμπτη 29 Αυγούστου. Όπως αποδείχθηκε ο λόγος ήταν ένας. Να αιτηθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης την άδεια για εξόρυξη άλλης μιας γεώτρησης στην περιοχή των Βρυσών, εντάσσοντας την στο εν λόγω έργο. Αφορμή για την απόφαση αυτή του κ. Δημάρχου και των συνεργατών του ήταν η ερώτηση που κατέθεσε η παράταξή μας στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας και αφορούσε το εν λόγω έργο. Οι εξαγγελίες της δημοτικής αρχής μας θορύβησαν μιας και βλέπαμε το μελλοντικό πρόβλημα και ψάξαμε ενδελεχώς το θέμα. Και για του λόγου το αληθές, ο κ. Δήμαρχος στις δηλώσεις του για το έργο της Δ.Ε. Βάμου αναφέρει: «Εκτός από την κάλυψη των παραπάνω υδρευτικών αναγκών, το έργο έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, αφού οι μεταφερόμενες ποσότητες νερού θα πάψουν να αντλούνται από τις πηγές Αρμένων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική αναβάθμιση τόσο των πηγών όσο και της εξασφάλισης οικολογικής παροχής στους κατάντη αυτών ποταμούς και οικοσυστήματα». Όσον αφορά το έργο της Δ.Ε. Γεωργιουπόλεως αναφέρει: «Η ύδρευση της παραπάνω περιοχής, …………, γίνεται σήμερα με άντληση νερού από τη λίμνη Κουρνά και τις πηγές Αργυρούπολης και συμπληρωματικά από το ταχυδιϋλιστήριο του ΟΑΚ στα Δράμια. Το υπόψη έργο θα επιλύσει οριστικά και μακροπρόθεσμα (σε ορίζοντα 40ετίας) το πρόβλημα της ύδρευσης στην παραλιακή περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γεωργιούπολης, έχει όμως και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού θα συμβάλλει στη μείωση έως μηδενισμό των αντλούμενων ποσοτήτων νερού από την περιβαλλοντικά ευαίσθητη λίμνη Κουρνά».
Διαβάζοντας τα παραπάνω δημοσιεύματα, καταθέσαμε ερώτηση στη συνεδρίαση λογοδοσίας και ρωτήσαμε κάτι το πολύ απλό, δηλαδή πως είναι δυνατόν αν σταματήσει η άντληση νερού από τις πηγές των Αρμένων και της λίμνης του Κουρνά, οι υπάρχουσες γεωτρήσεις να καλύψουν τις πολύ αυξημένες ανάγκες σε νερό. Η απάντηση που λάβαμε από τον κ. Δήμαρχο στη συνεδρίαση λογοδοσίας ήταν ότι δεν θα σταματήσει η άντληση νερού από τους Αρμένους και τον Κουρνά, καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες που υλοποιήθηκε το έργο, τα νερά επαρκούν. Άρα στην ουσία, ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος διέψευσε τα λεγόμενά του μερικές μέρες πριν! Τότε ζητήσαμε να μας αποσταλούν οι μελέτες για το έργο αυτό. Έπειτα από 10 ημέρες και μετά από παρέμβασή μας με επιστολή που στείλαμε στον πρόεδρο του Δ.Σ., οι μελέτες έφτασαν στα χέρια μας. Στη συνέχεια, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δημοτικής επιτροπής στις 3/9, ήρθε ως θέμα ημερήσιας διάταξης η παροχή σύμφωνης γνώμης για την εξόρυξη μιας ακόμη γεώτρησης στη θέση «Χάμπαθα» Μάζας ώστε, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, να ενισχυθεί το έργο της ύδρευσης Βάμος – Γεωργιούπολη. Πράγματι, είναι πασηφανές ότι μία ακόμη γεώτρηση θα βοηθήσει την όλη κατάσταση, γι΄ αυτό άλλωστε και ψηφίσαμε θετικά στην δημοτική επιτροπή. Μάλλον, όπως δείχνουν τα δεδομένα, ο κ. Δήμαρχος βιάζεται να χαρεί για τις θετικές εκβάσεις των έργων πριν καν αυτά ολοκληρωθούν, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ακριβώς έναν χρόνο πάλι ο ίδιος μίλησε για την επιτυχή ολοκλήρωση του βιολογικού Γεωργιούπολης, κάνοντας μάλιστα και εγκαίνια στις εν λόγω εγκαταστάσεις! Αν δεν υπήρχε η ερώτηση που κατέθεσε η παράταξή μας, άραγε το μελλοντικό πρόβλημα θα το έβλεπαν ο κ. Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του; Ή μετά από λίγα χρόνια, θα ζητούσε την εξόρυξη μιας νέας γεώτρησης; Μάλλον είναι αργά τώρα να μιλάμε για μια νέα γεώτρηση, αφού το εν λόγω έργο μπορεί να καθυστερήσει έως και 2 χρόνια.
Γιατί άραγε στην αρχική μελέτη του έργου δεν είχε προβλεφθεί ότι χρειάζεται άλλη μια γεώτρηση παρά ερχόμαστε τώρα, που το έργο έχει ολοκληρωθεί και ζητάμε άλλη μία επιπλέον γεώτρηση γνωρίζοντας πλήρως ότι η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη;
Αναμφισβήτητα, από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός τα προηγούμενα χρόνια αλλά ούτε και τώρα ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση που θα ξεδίψαγε ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες. Αλλά είναι αυτή σίγουρα η λύση που ψάχναμε; Μήπως τελικά όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα; Το εν λόγω έργο για της Δ.Ε. Βάμου και Κρυονερίδας θα ήταν λειτουργικό εάν ήταν ήδη σε λειτουργία η γεώτρηση που ζητήθηκε πρόσφατα να αδειοδοτηθεί. Παροδικές και βιαστικές λύσεις δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στην διαιώνιση του προβλήματος και όχι στην οριστική λύση του. Άρα, καλό θα ήταν να μην προτρέχουμε να χαρακτηρίζουμε το έργο ως έργο πνοής, πριν δούμε ποια θα είναι αποτελέσματα που θα φέρει!
Και κάτι τελευταίο, όμως πολύ σημαντικό. Είναι γνωστό ότι δικαίωμα άντλησης νερού από τις πηγές Αρμένων και λίμνης Κουρνά έχουν ο Δήμος Αποκορώνου και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης πάντα βέβαια με συγκεκριμένες ποσότητες άντλησης νερού έκαστος. Βέβαια, οι εν λόγω άδειες χρήσης έχουν λήξει και σύντομα θα επανεξεταστούν, δηλαδή αν θα ανανεωθούν ή όχι. Πως είναι άραγε δυνατόν ο κ. Δήμαρχος να λέει δημόσια ότι θα σταματήσει να αντλεί νερό από τον Κουρνά και τους Αρμένους μιας και το νερό επαρκεί, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού το υπάρχον νερό δεν φτάνει και για τις τρείς δημοτικές ενότητες (Γεωργιουπόλεως, Βάμου και Κρυονερίδας); Με βάση τα παραπάνω, θ’ αφήσουμε μόνον του τον Ο.Α.Κ. να αντλεί νερό, χάνοντας έτσι το προνόμιο που έχουμε στον τόπο μας και η φύση μας έχει χαρίσει απλόχερα; Κάτι τέτοιο θα είναι ενάντια στις ήδη ληφθείσες διαχρονικά αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων (336/2011, 35/2012, 30/2013, 238/2014 και 2/2020), με πρόσφατη την υπ΄ αριθμό 47/2022 που επικαιροποιήθηκαν οι παλαιότερες αποφάσεις, στις οποίες ρητά αποφασίστηκε ότι την διαχείριση των νερών του Αποκόρωνα θα πρέπει να έχει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος Αποκορώνου. Αυτό πρέπει να μην το επιτρέψουμε να συμβεί, γιατί θα είναι καταστροφικό για τον Αποκόρωνα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρίτο να διαχειρίζεται τα νερά μας. Τα νερά μας ανήκουν και θα πρέπει να συνεχίσουν να μας ανήκουν εσαεί. Και από την θέση της αντιπολίτευσης θα το πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Γιατί εμείς είμαστε εδώ για να… ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ!
Τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε τον Αποκόρωνα»
Ανδρέας Κουκλινός – Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
Ελένη Καντεράκη
Πέτρος Μπενάκης
Γεώργιος Ξηρουχάκης
Αθηνά Ορφανουδάκη